Budjetoi yhteispelin kehittämiseen
22.10.2014
Markkinointi, myynti ja viestintä ovat edelleen organisoituneet toiminto- tai mediakeskeisesti.
Mitäpä jos budjettiin tänä syksynä kirjattaisiin momentti, jonka avulla haetaan lisää vääntöä yrityksen uudistumisen kautta?
Aineksia parempaan kun on olemassa.
Markkinointi, myynti ja viestintä ovat edelleen organisoituneet toiminto- tai mediakeskeisesti.
Tutkija, liikkeenjohdon konsultti Esko Kilpi arvioi, että tietotyössä on arvokasta keskinäinen vuorovaikutus, yhteisen haasteen jakaminen.
Kilven mukaan ilman yhteisöllisesti hajautettua ajattelua, vuorovaikutusta, oppimista ja yhdessä luomista tietotyö ei tuota riittävästi. Yhteistyö on kilpailukyvynkin kannalta tärkeä tekijä.
Muutos yhteispelin kehittämiseksi lähtee yrityksen johdosta.
Onnistuneita esimerkkejä löytyy jo ihan kotikulmilta. Vuoden Markkinointiorganisaatio, Vaisala, on luonut omaan historiaansa ja lähtökohtiinsa räätälöidyn markkinointi- ja myyntiapparaatin.
Luja-yhtiöt käänsi ajattelunsa tuotekeskeisyydestä asiakaslähtöiseksi.
Fazer kaatoi siilot yhdistämällä markkinoinnin ja viestinnän. Syntyi Fazerin ekosysteemi. Muutoksissa onnistuminen edellytti uusia toimintamalleja.
Professori Don E. Schultzin mukaan ”Its How Things Have Always Been Done Around Here” -ajattelu on uudistumisen pahin vihollinen.
Uudistumiseen tarvittavat välineet ja tekniikat meillä jo on.
Tiedollista ja taidollista osaamistakin löytyy, se vain on hajautettuna ympäri organisaatiota.
Yrityksillä on käytettävissään rikas keino- ja mediaympäristö. Paletti tarjoaaerinomaiset edellytykset luoda yrityksen yksilöllisiin lähtökohtiin perustuvan, omaäänisen toimintamallin.
Silti yksi puuttuu: yhdessä tekeminen.
Aalto EE:n toimitusjohtaja, professori Pekka Mattila kirjoittaa Työelämä 2020 -hankkeen blogissa, että lopulta organisaation onnistumisessa on kysymys herkästä konfiguraatiopelistä.
”Kunhan johtamisjärjestelmän ja -kulttuurin valinnat sopivat vallitsevaan, luonteeltaan aina erityiseen ympäristöön, ne tuottavat voittoja. Ole oma itsesi, on hyvä neuvo, paitsi murkkuikäiselle, myös instituutiolle”, Mattila muistuttaa.
Marmai.fi uutisoi markkinointipanostusten kasvavan vuonna 2015. On siis oikea hetki kehittää myös organisaation kokonaisvaltaista osaamista, ei vain yksilöiden.
Annan siis Fazerin, Vaisalan ja Luja-yhtiöiden siivittämänä vahvan suosituksen ”kehittää yhteistä osaamista” -momentin kirjaamiseksi budjetteihin.
Johdon rooli muutoksen alkuunpanijana ja tukijana toteutuu budjetin tekemisen kautta.
Jos ja kun yritys onnistuu uudistumisessa, hyödynsaajia ovat niin yrityksen johto, operatiivinen taso kuin kohderyhmätkin.
Kirjoittaja Markku Vierula on Vierula Consulting Oy:n perustaja, creative ja tietokirjailija, joka on huolissaan yritysten käyttämättömistä mahdollisuuksista.
Kirjoitus on julkaistu myös Markkinointi&Mainonta-lehden numerossa 16/2014 sekä verkkolehdessä 5.10.2014
Avainsanat: