”Blogi, joka ei kerro sitä samaa mitä muutkin.”

Kumpaan kategoriaan yrityksesi liikeidea kuuluu?

4.11.2018

Liikeidea, kilpailuetu, kilpailuvaltti on yrityksen menestyksen kannalta kaikkein keskeisin päätös. Liikeideoita on kahdenlaisia:

– niitä, jotka mahdollistavat yrityksen kasvun ja toiminnan jatkumisen

– niitä, jotka eivät erota juurikaan yritystä A yrityksestä B tai yrityksestä C

Valtaosa yritysten liikeideoista kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Kumpaan kategoriaan sijoitat oman liikeideasi?

Liian monessa tapauksessa liikeidea on sama kuin yrityksen toimiala.

”Toimimme tässä ja tässä bisneksessä” tai ”haluamme olla paras” tai ”olemme ajatusjohtaja”.

 

 

Ikävä kyllä, mutta ne eivät ole liikeideoita modernissa mielessä. Ne ovat toivetiloja tai määritelmiä toimialasta. Kilpailueduksi määritellään usein ”asiakaspalvelu” tai ”olemme laadukkain toimija”. Asiakkaidesi näkökulmasta sitä samaa ”parasta asiakaspalvelua” tarjoaa lukuisa yritys. Kun kaikki tarjoavat ”parasta”, loppujen lopuksi mikään yritys ei tarjoa puhuttelevaa ja erottuvaa kilpailuetua tai kilpailuvalttia.

Tarjontaa on yltäkylläisesti, enemmän kuin koskaan aiemmin. Siksikin oman liikeidean löytäminen on entistä arvokkaampi investointi. Kilpailukykyinen liikeidea perustuu aina asiakaslähtöisyyteen: siihen, että yritys pohtii omaa toimintaansa markkinoiden tarpeiden näkökulmasta.

 

Kilpailutilanne muuttuu jatkuvasti

Liikeidean tai kilpailuedun kehittäminen on haastavaa: sen miettiminen pistää irvistämään ja vie maitohapoille. Se vaatii oivalluksen. Mutta on ehdottomasti jahtaamisen arvoinen. Palveluilla on yhä suurempi merkitys kilpailuedun kehittämisessä ja asiakaskokemuksessa. Modernissa ympäristössä aineeton pääoma on se menestystekijä, jolla yritys menestyy. Aineettomaan arvoon perustuva liikeidea on osaamista, jota kilpailija ei helposti pysty kopioimaan tai korvaamaan.

Liikeidean terävöittämien on tärkeää myös niille yrityksille, jotka eivät halua kasvaa taloudellisesti: hankkia uusia asiakkaita tai rekrytoida työntekijöitä. Terävöittäminen on tärkeää myös yritykselle, jolla jo nyt menee hyvin. Siitä yksinkertaisesta syystä, että kilpailutilanne muuttuu nopeasti. Digitaalisuus on yksi muuttuja, toinen iso tekijä on globaali hyperkilpailu.

Vahva taloudellinen myötätuuli on siivittänyt yrityksiä kasvuun. Talouden on ennustettu hiipuvan. Se merkitsee markkinoiden muovautumista uusiksi. Voidakseen pysyä paikallaan yrityksen täytyy juosta kovempaa – ja fiksummin.

8 työkalua + 8 parempaa liikeideaa

Liikeidean skarppaamista varten olen suunnitellut ”Terävöitä liikeideasi” -koulutuspaketin. Se syntyi siten, että etsimällä etsin erin erinomaisia liikeideoita ja purin ne auki kahdeksaksi työkaluksi. Terävöitä liikeideasi -koulutuspaketin alaotsikko kuuluukin 8 työkalua + 8 parempaa liikeideaa.

Kannustan sinua työkalujen avulla kehittämään omaa liikeideaasi. Koulutuspaketissa pääset tekemään kirjallisia tehtäviä analysoitujen yritysesimerkkien pohjalta.

Tämänkaltaista koulutusta liikeidean kehittämiseksi ei juurikaan ole tarjolla.

Perinteisessä ajattelussa liikeidean terävöittämistä hiotaan sisäisen toiminnan kehittämisellä. Tai myynnin toimenpiteiden aktivoimisella. Tai keskittymällä tekemään entistä ponnekkaammin sitä mitä yritys jo tekee.

 

Asiakkaan tarpeet lähtökohtana

Terävöittämisessä vain yksi näkökulma on se ainoa oikea: asiakkaiden näkökulma. Miten erotut kilpailussa eduksesi löytämällä ratkaisun asiakkaiden tarpeista? Mitä arvoa yritys tuottaa? Tätä pohdimme koulutusohjelmassa. Joskus se voi olla pieni oivallus. Se voi olla erilaisten toimialojen yhdistämisestä syntyvä. Se voi olla tavassa puhua. Mahdollisuuksia on lukuisia.

Haluan osaltani auttaa suomalaisia yrityksiä, mikroyrityksistä alkaen, menestymään. Siksi esimerkit ovat supisuomalaisia. Päinvastoin kuin valtaosassa yleensä esille nostettavista yritysesimerkeistä, et kuule halaistua sanaa siitä mitä vaikkapa Apple, Shell, GE, Virgin jne. ovat tehneet. Uskon, että vertaisesimerkit toimivat paremmin. Ne ovat puhuttelevampia, inspiroivampia ja hyödyllisempiä.

Olemme maailman koulutetuin kansa. Meillä on paljon teknistä, taktista, tiedollista ja taidollista osaamista yrityksissä. Tämän koulutuksen avulla pääset hiomaan oman yrityksesi menestystekijöitä.

Tässä linkki koulutusohjelmaan: https://www.mytalentia.fi/courses/teravoita-liikeideasi/

Avainsanat: , , , ,


Markku Vierula

Markku Vierula
Yrittäjä, konsultti, kirjailija, creative, kirjoittaja, luennoitsija, kouluttaja, hallitusammattilainen.


Arkistot